Sinovi kraljevstva
     
 
Isus dolazi

Besplodna smokva u vinogradu

Nato im pripovjedi ovu prispodobu: "Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: 'Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?'
A on mu odgovori: 'Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.'" (Lk. 13: 6-9)

"Nato im pripovjedi ovu usporedbu"

Znači ova bi usporedba trebala imati neke veze sa onim što se ranije događalo. Što je to?
Netko je došao Isusu i ispričao mu je o nekim ljudima koji su bili ubijeni i čija je krv pomiješana za žrtvenom krvlju. Isto tako o nekima koji su poginuli kada se srušila kula na njih. Isus je odgovorio da ti nastradali ljudi nisu bili ništa posebno grešni i da će zapravo svatko tko se na pokaje tako umrijeti. Kako će umrijeti onaj koji se ne pokaje? Može se odgovoriti samo sa jednom riječju, tragično. Bez pokajanja i nanovog rođenja sve je besmisleno i vodi u tragični svršetak. Na to bi svatko od nas morao obratiti pažnju i upitati se da li je ikada učinio taj korak pokajanja i primio sigurnost oproštenja i novog rođenja.
Nakon toga im Isus govori ovu usporedbu. Pa što On zapravo kaže u njoj?

Netko je posadio smokvu u svom vinogradu

To ne radi svatko. Vinograd je mjesto na kojem se sadi i uzgaja vinova loza a ne smokve. Što znači da je netko uradio nešto što je neuobičajeno, nesvakidašnje. Zanimljivo, ali što to ima veze sa nama? Pa kao što smokva po prirodi ne pripada u vinograd, tako i mi ne pripadamo u Kraljevstvo Božje. Mi smo po prirodi djeca gnjeva i u nama nema Božjeg života. Svi smo bili neprijatelji Božji u svom grijehu i buntovništvu. Kao što je onaj vinogradar učinio nešto neuobičajno kada je posadio smokvu u vinograd, tako je i Bog učinio nešto neobično sa nama.

A) Bog je iz ljubavi prema svijetu poslao Svog jedinorođenog Sina da umre za nas da bi mi mogli živjeti.

A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. Poput ovaca svi smo lutali i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju. Zlostavljahu ga, a on puštaše, i nije otvorio usta svojih. K'o jagnje na klanje odvedoše ga; k'o ovca, nijema pred onima što je strižu, nije otvorio usta svojih. (Iz. 53: 4-7)

Da netko žrtvuje svog jedinorođenog sina za druge nije uobičajeno, zar ne?!

B) Bog je nas, koji smo bili mrtvi u grijehu, oživio. Bog nam je dao jedan novi život - vječni život. Da ono što je bilo mrtvo oživi - nije svakodnevno, zar ne?!

Dođe tražeć ploda na njoj

Sada prelazimo na ono što je uobičajno - normalno. Normalno je da smokva donese plod. Ali nije normalno da zasađena smokva već tri godine ne donosi nikakav plod. Vlasnik vinograda sa pravom očekuje plod i spreman je kada ga ne nalazi posijeći smokvu. Neplodna smokva samo zauzima zemljište i crpi hranu i vodu iz tla, bez da išta daje zauzvrat.

Zanimljivo je pogledati u evanđelje po Marku 11. poglavlje, u opis događaja kada Gospodin proklinje smokvu. U opisu piše da je na njoj bilo samo lišće bez ploda. Kod smokava se prvo pojavljuje plod a tek nakon njega lišće. Tako da je Gospodin vidjevši lišće imao pravo očekivati i neki plod na njoj. Ali ta smokva nije bila prava, plodonosna smokva. Ona je imala samo oblik smokve ali bez njenih plodova. poput smokve u vinogradu, imala je samo vanjski oblik smokve ali nije bilo sile, života koji proizvodi rod.

Pa reče vinogradaru

Tko je vinogradar? To je osoba koja se brine za vinograd. On obrađuje i čuva vinovu lozu i onda kada se pojavi plod bere ga. Zar Duh Sveti nema takvu ulogu i funkciju u crkvi? On je onaj koji donosi život - sočnost u crkvu.

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! (Gal. 5: 22-25)

Ostavi je još ove godine

Vinogradar se zauzima za neplodnu smokvu i moli za još jednu godinu, u kojoj će se on posebno brinuti za smokvu, da bi na kraju ipak rodila plod.

A tako i Duh pomaže nam u našoj slabosti; jer ne znamo, za što ćemo se moliti, kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim. A onaj, koji ispituje srca zna, što je želja Duha, jer po volji Božjoj moli se za svete. (Rim. 8: 26-27)

A on (Isus), jer ostaje dovijeka, ima neprolazno svećeništvo. Zato i može do kraja spasavati one koji po njemu pristupaju k Bogu - uvijek živ da se za njih zauzima. (Heb. 7: 24-25)

Današnja služba Gospodina Isusa je zastupanje vjernika pred prijestoljem Božjim. On se zauzima za nas pred Bogom. Služba Duha Svetog je da kroz nas vrši zastupničku službu.

Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.

Za svako drvo dođe vrijeme berbe. Tako i za svakog čovjeka i ženu dođe vrijeme da položi račun za svoj život. Da li će u našem životu biti roda ili samo vanjski oblik pobožnosti bez njezine sile? Na ovo svatko od nas treba sam za sebe pronaći odgovor. Potražite Gospodina i pitajte Ga da vas odvaže da vidi koliko ste lagani ili teški.
Pokajte se za svoj besplodni život i molite se za novu životnu silu Duha Svetog da možete roditi novi plod u pravednosti. Nikada nije kasno to učiniti, dok ne postane kasno.

 

 

<<< nazad

     
     
Početna | Vijesti | Poruke | Meditacija | Traktati | Svjedočanstva | Knjige | Linkovi | Kontakt
© 2010. www.sinovi-kraljevstva.net | e-mail: sinovi-kraljevstva@ok.de